Frågor & Svar

Hur mycket får jag rida?
På Naturlära får du som rid/kör elev utöva hästsporten 2- 3 gånger per skolvecka på ev egen medhavd häst samt på Bergåkras talangfulla hästar som är avlade för toppsport.
Du rider dressyr, hoppning, terräng och får pröva på även andra grenar såsom western, Island, distans och working equitation mm. Grunden till naturlig hästhållning och sund hästsport i kombination med internationell ridsport får du hos oss! Ett av våra ml är att kunna erbjuda dig en internationell hästskötardiplomering som gör dig extra konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Vilka hästar kommer eleverna att få rida?

Vi har den stora fördelen av att ha ett stort antal hästar att välja mellan så det finns möjlighet att få rida både unghästar och läromästare.Vi uppmuntrar våra elever att ha med sig egen häst om de har. De får en fantastisk möjlighet att utvecklas tillsammans under tre år på Naturlära ridgymnasium.
Eftersom alla elever kommer till Bergåkra med olika erfarenhet i bagaget så kommer hästarna att anpassas efter varje individ. Vi hoppas kunna matcha ihop ryttare och hästar så att vi får se en fin utveckling under dessa tre år. Det som är gemensamt för samtliga hästar är att de är lyhörda och "elektriska" men samtidigt har ett stort förtroende för sin ryttare.
Alla våra hästar går i hage och får "vara hästar" under kontrollerade former. De rids i skog och mark ena dagen och på hopp eller dressyrbanan andra dagen.

Är det något även för mig som är mest intresserad av trav?
Vi genomför kurser på  Bollnäs travet där vi har tillgång till vår "egen" tränare Jan-Olov Åberg. Om du  väljer inriktning trav så kommer dessa kurser att förläggas dit.Genom en överrenskommelse med Bollnäs travet har vi även tillgång till praktikgårdar med hög kvalité.

Hur ser det ut med praktikgårdar?
När det blir dax för din praktik ligger hela Europa för dina fötter om du vill, då vi har kontakter med många olika entreprenörer inom branschen, flera av dem världsledande!

Vem/vilka tränar oss i ridning och körning?
I de obligatoriska/grundläggande kurserna tränas du av Sigrid Bergåkra och Jenny Martinsson. Inför åk 2 tillkommer tränare med olika inriktning på ridsport bla Rickardo Reiz, Portugal.
Gästtränare besöker kontinuerligt Bergåkra Gård och du som elev har förtur att delta på det som arrangeras bl.a Linda Algotsson, fälttävlan,Kalmar, Sune Hansen, dressyr, Danmark, Tobbe Larsson och Nellie Berntsson mfl

Tävlingsverksamhet?
Som elev blir du en i vårt redan energiska gäng som arrangerar Clinics och Events  och Du få även möjlighet att följa på tävlingar i vårt avlånga land när det passar dig. Vi erbjuder även dig som är ödmjuk och seriös att få tävla gårdens hästar! From 2017 har vi nu en ridklubb på anläggningen, Naturlära Hästsällskap som gör det möjligt för dig att lösa licens och tävla för klubben.

Jag är rätt så skoltrött,är det krävande att gå på ett yrkesporgram ?
Att studera är inte alltid lätt när man är ung,det kan även vara svårt att välja utbildning om man inte är helt klar på vad man vill jobba med. Du orkar lättare förbereda dig för yrkeslivet om du får plugga i en miljö du trivs i, med dina intressen som sporrar och ger dig energi och bland klasskompisar som är likasinnade!

Kan jag som förälder känna mig trygg med stall och hästhantering?
Det är djur vi håller på med och därför kan vi aldrig garantera en säkerhet. Hästar kan och kommer att reagera på olika sätt. Däremot jobbar vi mycket aktivt med att förebygga och ha ett "säkerhetstänk" i allt vi gör.

Hur blir det med stöd till elever i ämnen som de har svårt för?
Här ser vi en väldig fördel av att vi jobbar i små grupper. Det ger våra lärare betydligt mer tid för varje elev.
Arbetsklimatet är lungt liksom ljudnivån. Dessa faktorer tror vi kommer att ge en bra miljö för lärande.
I övrigt erbjuder vi eleverna lärarledda timmar utöver ordinarie lektionstid,då de har möjlighet att jobba med de ämnen som de behöver mer stöd i.

Hur ser ett schema ut? Ungefärliga tider?
Vi gör ett schema som passar våra elever och lärare på bästa sätt. Eftersom vi vet att flera elever kommer att pendla så har vi lagt en något senare start på måndagar och en tidigare sluttid på fredagar.
Skoldagen börjar 08.30 och all undervisning sker på Bergåkra gård.( OM eleven har schemalagd HA ( Häst och anläggningsvård) börjar dagen kl 07.00 i stallet.
KL 10.00 finns fika att köpa i matsalen
KL 12.00 serveras lunch i matsalen i Ridhuset
KL 16.00 är lektionerna slut


Vad är ett karaktärsämne?
Karaktärsämnen innehåller mycket praktik och då förekommer stalltjänst, ridning och körning, traktorkörning, djurskötsel och besök på fält och gårdar med olika verksamheter.

Hur mycket praktik får man?
Eleverna får 15 veckors praktik (APL) och de förläggs så här:
Under vintern åk 1 genomförs  APL på i huvudsak Bergåkra gård  under totalt 3 veckor.
2 veckor på hösten i ÅK 2 är det APL på hästgårdar som vi tillsammans utser.
Under vårterminen Åk 2 och höstterminen i Åk 3 förläggs de längre praktikperioderna på 10 veckor och gårdar utses tillsammans med skola och elever, men eleven har här ett stort ansvar och sköter kontakter samt gör en ansökan med personligt CV till gårdens ägare.