Inriktning - hästsport

Kanske vet du inte ännu vad du vill arbeta med i framtiden. På Naturlära får du en bred yrkesförbredande utbildning med allt ifrån lantbrukets grunder till hästens anatomi. I slutet av utbildningen har du möjlighet att avlägga prov för att bli diplomerad hästskötare. Du kan också välja att läsa ämnen för att få allmän högskolebehörighet för vidare studier t.ex. på hippologprogrammet. 

På Naturlära får du utöva hästsporten 2-3 gånger per skolvecka på din  ev medhavda häst samt på Bergåkra Gårds talangfulla hästar, avlade för toppsport. Du rider dressyr, hoppning, terräng, kör trav och får pröva på andra grenar som westen, islandshästridning, distans och working equitation.

APL - Lära i praktiken

Under gymnasietiden har du 15 veckors arbetspraktik, APL. Vi har ett brett utbud av hästgårdar både i Sverige och Europa.

Möjlighet att medtaga och utvecklas med sin egen häst som ekipage finnes även i denna satsning, då vi kan erbjuda ett antal  boxplatser för dig med egen häst.

Naturlära i Hälsingland kan göra det möjligt för dig som elev att utvecklas som individ och ge en bred bas inför framtiden. Vi erbjuder karaktärsämnen som hästkunskap, ridning och trav.

Om du väljer trav så är de kurserna förlagda till Bollnästravet dit du då åker en dag i veckan och får din undervísning i Jan-Olov Åbergs stall där även Johanna, som är svensk mästare i Monté 2016, jobbar och undervisar.

Som fördjupning får du utveckla din entreprenöriella sida och läsa mer om entreprenörskap, företagande och aktivitetsledarskap.

Inriktningen som hästskötare ridning ger dig färdighetsträning i ridning. Du får vara med och rida in våra unghästar och följa dem hela vägen till unghästbedömningar. I den här utbildningen läser du även kursen " ridning för ridlärare"” som ger dig kunskaper i att leda barn och ungdomar.

Vårt mål är att du efter dina gymnasiestudier ska kunna studera vidare och nedan följer några förslag till morgondagens hästjobb:


Exempel på yrken direkt kopplade till hästarna är; travtränare, galopptränare, kusk, jockey, hästskötare, stallchef, ridskolechef, ridinstruktör, unghästutbildare, beridare, tävlingsryttare, hovslagare, uppfödare, veterinär, hästsjukvårdare, terapeut, hästtandläkare, hästhandlare, hingsthållare, inseminatör, ridterapeut, ridguide, hästmassör, sadelmakare och ungdomsledare.

Bergåkra

Vi håller till på en av länets främsta hästanläggningar, Bergåkra Gård. Ett företag med uppfödning och träning av tävlingshästar. Här kan du knyta värdefulla kontakter för framtiden.

Sigrid Bergåkra, erfaren tävlingsryttare, uppfödare, unghästutbildare, utbildad tränare och domare av Svenska Ridsportförbundet, är en av två delägare av skolan Naturlära Ridgymnasium.

Utbildningen har en internationell prägel och utöver Sigrid Bergåkras kompetens så får vi regelbundna besök av nationella och internationella tränare.